تجارت در تاجیکستان
تاجیکستان به دلیل توانایی های جغرافیایی و طبیعی خود، یکی از مناطق مهم اقتصادی در آسیای مرکزی محسوب می شود و از جایگاهی ویژه برخوردار است.
وجود شرایط ویژه طبیعی و آب وهوایی و علاقهمندی سنتی مردم سخت کوش تاجیکستان به کشاورزی از دیر باز تاجیکستان را به سرزمین پنبه کاران، باغداران و انگور کاران تبدیل کرده است.
علی رغم وجود کوه های بسیار در تاجیکستان و انجام کشاورزی در یک سوم پهنه آن دو سوم جمعیت ان در روستاها زندگی میکنند و به کشاورزی و صنایع وابسته به آن اشتغال دارند.
معادن
جمهوری تاجیکستان از لحاظ منابع زیر زمینی غنی و از جایگاه ویژه ای برخوردار است. بیش تر ذخایر شناخته شده معدنی را داراست.در حال حاضر بیش از 40 نوع مواد معدنی و فلز کمیاب دارد.
در تاجیکستان معادن طلا و نقره به وفور یافت می شود. معادن نقره آن در دنیا نظیر نداردو متخصصان ایتالیایی روی این معادن کار میکنند. همچنین معادن زغال سنگ سنگ مرمر نیز به فراوانی در این کشور وجود دارد. از دیگر کانی ها آهن، تنگستن، سرب، روی،مس، قلع، جیوه، انتیموان، اورانیوم، نمک وفلورید وکلسیم طبیعی، نفت و گازاندک، سنگ های گران بها و نیمه گران بها، لعل بدخشان که از روزگار پیشین شهرت داشته،نیکل، پنبه نسوز و... است.
برنامه اقتصادی و برنامه ریزی دولت تاجیکستان بر سه پایه استوار است:
1- حمایت از تجارت و بازرگانی (متوسط و خرد )
2- حمایت از بخش دولتی اقتصاد
3- بهبود ساختار اقتصاد کشاورزی
نیاز مالی برای خروج از بحران و رفع خسارت و آسیب هائی که بیش از 300 میلیارد روبل تخمین زده می شود از نکات قابل توجه است که این برنامه سعی در برطرف ساختن خرابی ها و آثار جنگ دارد. استقراض خارجی از جمهوری های مشترک المنافع از جمله روسیه ،قزاقستان و ازبکستان و نیز سایر کشور ها برای جبران کسری درآمد ملی از رئوس اصلی برنامه است . این کشور جلب هر گونه کمک اقتصادی را به مثابه ساحل امنی می بیند که می تواند کشتی طوفان زده اقتصادش را به آن سو هدایت کند.هدف از این برنامه اقتصادی افزایش تولید محصولات است. سالهای 1990-1986 جداول اقتصادی تاجیکستان بالاترین سطح تولید را نشان می دهند. برنامه دولت ان است که سطح تولید به میزان 30%از بالاترین سطح تولید در سالهای مذکور بیشتر باشد. چرا که براوردها نشان می دهند که از این طریق ظرف 5 سال می توان بدهکاری ها را پرداخت کرد.
بخشهای مختلف اقتصادی
الف- کشاورزی ـ دامپروری و جنگلداری
کشاورزی بخش اصلی اقتصاد تاجیکستان را تشکیل می دهد. این بخش بطور جدی در اثر جنگهای 1993-1992 صدمه دید و کشت و برداشت محصول مختل شد. محصول اصلی در این کشور پنبه بود که بیش از نیم آن در جنوب غربی کشور تولید می شد اما در طول زمان افت زیادی داشته است. البته شرایط نامناسب اب و هوایی، درجه حرارت پایین و باران های سنگین نیز تولید را تحت تاثیر قرار داده اند. پنبه آن هر چند مرغوبیت پائینی در مقیاس جهانی داشت، اما به عنوان اساس اقتصادی باقی ماند. سایر محصولات کشاورزی تاجیکستان عبارتند از: گندم آبی، میوه جات مختلف، انگور، انار، سیب... و سبزی
نظر شما چیست؟
نظر شما درباره تجارت در تاجیکستان چیست؟