تاریخ، زبان و فرهنگ ترکیه

تاریخ ترکیه

در حال حاضر کشور ترکیه، کشوری با ثبات، سکولار و طرفدار دموکراسی غرب است و در سالهای پیش سعی کرده است که بخشی از اتحادیه اروپا گردد هرچند که بحران های مالی این تلاش را کمی کمرنگ کرده است. گذشته‌ی ترکیه شاید کمی آشفته به نظر بیاید. شکست فاجعه بار در جنگ‌های بالکان در سال 1912-1913 و جنگ جهانی اول، باعث فروپاشی دولت عثمانی در ترکیه شد. با روی کار آمدن کمال آتاتورک که رییس جمهوری سکولار بوده است، تبادل جمعیت صورت می‌گیرد، به این ترتیب که بسیاری از یونانیان از قسطنطنیه، ازمیر و دیگر شهرها و روستاهای ترکیه مهاجرت کردند و البته نیم میلیون مسلمان نیز از یونان به ترکیه وارد شدند.

آتاتورک پدر ترکیه مدرن است. او و هم پیمانانش در تبدیل ترکیه به یک کشور مدرن تلاش های بسیاری کرده اند. ترکیه در طول جنگ جهانی دوم به واسطه اعلام بی طرفی‌اش، سالم باقی می‌ماند اما در سال های بعد از جنگ، چندین بار دولت های منتخب توسط دخالت ارتش کاملا سرنگون می شوند. در سال 1974 ، زمزمه هایی از جنگ بین کشور ترکیه و یونان بر سر قبرس به میان آمد و مساله قبرس بزرگترین مانع در پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا شد. درنهایت نیز کشور قبرس توسط خط سبز به دو قسمت شمالی ترک نشین ها و قسمت جنوبی یونانی نشین ها تقسیم گردید. همچنین از سال 1960 به بعد، در قسمت جنوب شرقی ترکیه، جدایی طلبان کرد که خواهان یک دولت مستقل بودند، در درگیری های شدید با نیروهای امنیتی این کشور رفته رفته از بین رفتند.

وقایعی که در بالا خواندید بخشی از تاریخ ترکیه بوده است که امتداد آن به 5000 سال قبل و یا بیشتر باز می‌گردد. در حدود 2200 سال قبل از میلاد مسیح، آسیای صغیر، در زمان پادشاهی هیتی‌ها، رشد پیدا می‌کند. همچنین دیگر شهرهای یونان در امتداد خط ساحلی نیز در هزاره اول پیش از میلاد مسیح گسترش پیدا میکند. مبارزه با امپراطوری فارس با فتح فارس توسط اسکندر کبیر به پایان می‌رسد. محدوده امپراطوری اسکندر بزرگ نیز بعد از مرگش کم کم از بین میرود. در سال 2 قبل از میلاد مسیح این محدوده توسط رومی ها فتح می شود.

آثاری همانند معبد دیانا در ایفسوس و امفی تئاتر رومی در اسپندوس و سایر این اثار از جمله اماکن و مناظر باستانی ترکیه است که تا به حال پابرجا مانده است. در سال 330 بعد از میلاد مسیح، کنستانتین یک امپراتور روم ، پایتخت روم را به بیزانتیوم ( بیزانس) تغییر می‌دهد که در بسفر قرار گرفته است و نامش را به قسطنطنیه (کُنستانتینوپولیس) –بعد از خودش- تغییر می‌دهد و دین مسیحیت را به تمامی مردم تحت سلطنتش تحمیل می‌کند و آن را دین رسمی اعلام می‌کند. در قرن 11 بعد از میلاد مسیح ترکان سلجوقی به کشور آناتولی، ترکیه فعلی کوچ می‌کنند و از حامیان امپراطوری عثمانی می شوند. در سال 1453 قسطنطیه به دست سلطان محمد دوم سقوط می‌کند. جانشینان پادشاه، به گسترش قلمرو عثمانی ها ادامه می‌دهند و در دوران اوج خودش، گستره این امپراطوری از بالکان تا دریای سرخ و رود نیل کشیده می‌شده است.

 شورش‌های اخیر در خاورمیانه از جمله بهار عربی در سال 2011 و جنگ داخلی در سوریه، باعث شده است، ثبات ترکیه در معرض خطر قرار بگیرد. در سال های گذشته تظاهرات سنگینی در استانبول و آنکارا علیه سبک استبدادی نخست وزیری اردوغان ایجاد شده بود که سرزنش های بین المللی در پی داشت. باید دید در سال های بعد، وضعیت دموکراسی این کشور چگونه به جلو خواهد رفت و انتخابات ها چه تاثیری بر این وضعیت خواهند گذاشت؟

 

مذهب ترکیه

مذهب : مسلمان، 70% سنی، 25% علوی و باقی افراد نیز که تعدادشان بسیار کم است، مسیحی هستند. ترکیه یک دولت سکولار است که با نظریه زندگی افراد غیرمسلمان به صورت کاملا آزادانه موافق است.

 

آداب و رسوم اجتماعی ترکیه

دست دادن یک شکل عادی در اولین برخورد افراد با یکدیگر است. روبوسی نیز بیشتر در مهمانی های خانوادگی و جمع دوستان انجام میپذیرد. مهمان نوازی در کشور ترکیه بسیار با اهمیت است و بازدیدکنندگان می‌بایست به آداب و رسوم اسلامی افراد ترکیه‌ای احترام بگذارند. هرگونه پوشش چه رسمی و چه غیررسمی را در ترکیه خواهید دید اما پوشش لباس شنا فقط در استخرها و سواحل دیده می‌شود. کشیدن سیگار نیز به جز در سینماها، آمفی تئاترها، مترو، اتوبوس ها، تاکسی ها و ... آزاد است.

تا همین اواخر، زنان شاغل در پستهای مختلف دولتی و ... در جامعه و همچنین دانشجویان زن در دانشگاه‌ها، از پوشیدن روسری و مقنعه منع می‌شدند. البته این ممنوعیت در سال 2013 برداشته شد که در پی آن مسائل جنجال برانگیزی در کشور بوجود آمد. با این حال برای دیدن مساجد و اماکن مذهبی در ترکیه هنوز هم به زن ها برای داشتن پوششی بر سر و بدنشان (لباسی آستین بلند) تاکید می گردد. مردان و زنان هر دو باید پاهای خودشان از زانو به بالا را بپوشانند.

زبان در ترکیه

زبان رسمی کشور ترکیه، ترکی است. گاهی مردم قسمت جنوب شرقی ترکیه به زبان کردی باهم صحبت می‌کنند، که تعداد این افراد کم است. همچنین در شهرهای بزرگ و قسمت های توریست پذیر  افراد به زبان آلمانی، فرانسوی و انگلیسی نیز صحبت می‌کنند.

در مراکز خرید و رستوران ها بسیاری از فروشنده ها می توانند چند کلمه ای به زبان فارسی نیز صحبت کنند.


نظر شما چیست؟

نظر شما درباره تاریخ، زبان و فرهنگ ترکیه چیست؟

جهت رزرو هتل در ترکیه با ما تماس بگیرید : ۰۲۱-۸۸۵۵۹۹۲۵