باغ ارم شیراز , ایران
معرفی باغ ارم شیراز
باغ ارم شیراز، یکی از جاذبه های شیراز و حتی می توان گفت یکی از جاذبه های ایران محسوب می شود. باغی که میان کوه های شمالی شیراز و رودخانه خشکیده شیراز واقع شده است و تاریخ دقیق ساخت آن مشخص نیست.
باغ ارم شیراز را می توان آمیزه ای از زیبایی های طبیعی، معماری خیره کننده و رازآلودگی تاریخچه آن دانست.
بررسی ها نشان از آن دارند که در متونی مانند سفرنامه های قرن دهم و یازدهم هجری، از باغ ارم شیراز نام برده شده است. در دوران سلجوقیان نیز باغ ارم شیراز برقرار بوده و نشانه هایی برای آن نیز وجود دارد. اما تمامی اینها خبر از قدمت چند صد ساله باغ ارم می دهند و ما را در برابر یک اثر تاریخی نیمه کهن قرار می دهند.
همانطورکه حدس زده اید، باغ ارم شیراز در زمان ناصرالدین شاه دستخوش تغییراتی شده است و بناهایی به آن اضافه شده است.
معماری باغ ارم شیراز
باغ ارم شیراز زمینی است مستطیل شکل با مساحت بیش از 11 هکتار مربع که در شمال غربی شهر شیراز واقع شده است. ورودی باغ ارم شیراز در طول این مستطیل قرار گرفته و رو به سوی شمال دارد. عرض آن هم در راستای بلوار آسیاب واقع شده که در غرب باغ ارم شیراز قرار می گیرد.
یکی از ویژگی های طبیعی زمین باغ ارم شیراز، شیب دار بودن آن است که باعث شده معماران و طراحان باغ در زمان ساخت آن، پله هایی را در سراسر آن تعبیه کنند.
همین ساختار پلکانی باغ ارم شیراز، جلوه ای ویژه به آن بخشیده و سبب تمایز آن نسبت به دیگر باغ های شیراز شده است.
عمارت اصلی باغ ارم شیراز که از آن به اندرونی یاد می شود در ضلع غربی ارم شیراز واقع شده است و در مقابل آن حوض آبی قرار گرفته که عکس زیبای ساختمان را در خود انعکاس می دهد. حوضی با مساحتی بیش از سیصد متر مربع که اضلاعش را تکه سنگ هایی بزرگ و صیقلی تشکیل داده است.
عمارت اصلی باغ ارم شیراز توسط حاجی محمد حسن معمار شیرازی ساخته شده است و از لحاظ سبک معماری متاثر از دوره زندیه و صفویه می باشد و شباهت بسیاری با عمارت اصلی باغ نارنجستان قوام شیراز دارد و در بخش های مختلف آن می توانید کاشی کاری های بسیار زیبا با تنوع رنگی بالا را شاهد باشید. همچنین صنایع دیگری از هنر ایران گذشته مانند گچ بری، نقاشی، حجاری و ... در ساخت و طراحی باغ ارم شیراز بکار رفته است که توجه شما را به خود جلب خواهند کرد.
بر پیشانی عمارت اصلی باغ ارم شیراز هلال هایی منقوش قرار گرفته اند، که بزرگترین آنها که در میانه واقع شده، نقش ناصرالدین شاه را که بر اسبی سفید نشسته و تاجی بر کلاه دارد، نشان می دهد. بر دیگر هلال ها هم نقش اسطوره ها و داستان های ایرانی چون رستم و سهراب و خسرو شیرین و یوسف و زلیخا و ... نقش بسته است.
عمارت اصلی باغ ارم شیراز از سه طبقه تشکیل شده است که شامل تالار حوض خانه و دو طبقه دیگر بر روی آن است.
در تالار حوض خانه یک آب نما وجود دارد که محل عبور نهر آبی است که به حوض مقابل عمارت ریخته می شود. در دو طبقه دیگر عمارت هم نقاشی ها، پنجره ها، تابلوها، ایوان ها، تصاویر و انواع صنایع بکار رفته در آن زمانه، وجود دارد، که دیدن شان لطف بیشتری برای شما خواهد داشت تا بازگویی شان از جانب ما.
باغ ارم شیراز شامل ساختمان های دیگری نیز می باشد که در زمان ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده اند.
علاوه بر اینها موزه ای هم در عمارت اصلی باغ ارم شیراز وجود دارد که به موزه سنگ و گوهر دریای نور شهرت دارد. این موزه در آغاز دهه نود شمسی شروع به کار کرد و در برگیرنده ی مجموعه ای از سنگ های قیمتی و کمیاب می باشد که دیدار از آن حسی از زیبایی درخشنده سنگ ها را در شما بیدار خواهد کرد.
طبیعت باغ ارم شیراز
باغ ارم شیراز علاوه بر معماری خیره کننده اش، طبیعتی بس مسحور کننده تر دارد. گونه های گیاهای بسیاری در باغ ارم شیراز وجود دارند که اگر تنها به گل و گیاه و انواع درختان علاقه مند هستید، بازدید از باغ ارم شیراز بر شما واجب خواهد بود. از جمله درختانی که در این باغ شیرازی وجود دارد می توان به افرا، سیاه بید، کاج، سروناز، زبان گنجشک، بیدمشک، سپیدار، اکالیپتوس، بید مجنون و ... اشاره کرد.
جالب است بدانید بلندترین درخت سروناز در کل شیراز در باغ ارم قرار دارد که ارتفاعش به 35 متر می رسد.
در کنار درختان متنوع باغ ارم شیراز، گل های بسیار زیادی در این باغ وجود دارد. برای مثال می توان به گلستان رز در باغ اشاره کرد که بالغ بر 200 نوع رز در آن وجود دارد.
علت این پوشش گیاهی فوق العاده در باغ ارم شیراز، وجود نهرها و جوی ها در لابلای درختان درختچه ها و گلزار های آن است. نهر آب از حوض خانه عمارت اصلی جاری می شود و به حوض عمارت اصلی می رسد، سپس این آب در شبکه آبی کل باغ منتشر می شود و به آبیاری گیاهان می پردازد.
نهری که سبب این جریان های آبی باغ می شود از قنات نهر اعظم شیراز سرچشمه می گیرد. البته دو چاه عمیق دیگر نیز در باغ ارم شیراز تعبیه شده است که به این جریان آب زیبا در باغ کمک می کنند.
ثبت جهانی باغ ارم شیراز
جالب است بدانید که باغ ارم شیراز به عنوان نهمین باغ ایرانی، در تیر ماه آغاز دهه نود شمسی، به ثبت کمیته میراث جهانی یونسکو رسید. معیار این کمیته برای ثبت جهانی کردن یک اثر، برجسته بودن آن از لحاظ فرهنگی، خلاقیت، معماری و ... می باشد.
همچنین جالب است بدانید یک هنرمند ژاپنی، نقاشی ای از باغ ارم شیراز کشیده است، که در زیر می بینید:
چگونه به باغ ارم شیراز برویم؟
مترو: در ایستگاه نمازی پیاده شوید سپس با عبور از میدان ارم به باغ ارم خواهید رسید.
اتوبوس: در ایستگاه میدان ارم پیاده شوید و با کمی پیاده روی به باغ ارم شیراز خواهید رسید.
آدرس باغ ارم شیراز
ساعت کار باغ ارم شیراز
نظر شما چیست؟
نظر شما درباره باغ ارم شیراز چیست؟