موزه پارس شیراز , ایران
در این مطلب به معرفی باغ نظر شیراز و موزه پارس، معماری فضای بیرونی و داخلی موزه پارس، اشیا و قرآن های داخل موزه پارس شیراز پرداخته شده است. همچنین یک پیشنهاد برای رفع خستگی بازدید کنندگان موزه پارس شیراز به آنها داده شده است.
موزه پارس در باغ نظر شیراز
پیش از معرفی موزه پارس شیراز، لازم است کمی درباره باغ نظر شیراز که موزه پارس درآن قرار گرفته است، سخن بگوییم. باغ نظر شیراز یکی از قدیمی ترین باغ های شیراز می باشد که توسط کریم خان زند، توسعه بسیار زیادی پیدا می کند. بطوریکه درخت های زیادی در محوطه ی آن کاشته می شود، دور بنا حصار می کشند و البته بناها و عمارات زیادی هم در آن ساخته می شود. البته باغ نظر شیراز قبل از دوران زندیه هم وجود داشته، اما همانطور که اشاره شد، رونق و نوسازی و گسترش آن به واسطه کریم خان زند، اتفاق می افتد.
برای مثال اگر بخواهیم به عماراتی که در زمان زندیه در باغ نظر شیراز تاسیس شدند اشاره کنیم، می توانیم دیوان خانه کریم خان و همینطور عمارت کلاه فرنگی را نام ببریم. البته اهمیت باغ نظر شیراز در زمان حکومت زندیه به این بر می گردد که بسیاری از حاکمان زندیه در آن استقرار داشته اند و همچنین برخی از مناسک خاص هم در باغ نظر صورت می گرفته است.
در دوره قاجاریه نیز برخی حکام مانند حسین علی میرزا فرمانفرما به گسترش باغ نظر شیراز پرداختند. برای مثال فرمانفرما در قسمت شمال غربی باغ نظر دو عمارت به نام های آیینه و خورشید ساخت که البته در اوایل قرن 14 هجری به دلیل خیابان کشی، از بین رفتند.
باغ نظر شیراز را با نام های دیگری چون باغ شاهزاده، باغ موزه، باغ حکومتی، عمارت کلاه فرنگی و آرامگاه کریم خان زند نیز می شناسند.
معرفی موزه پارس شیراز
موزه پارس شیراز یکی از مهم ترین اماکن و دیدنی های شیراز است که در سال 1315 تاسیس شد. موزه پارس شیراز همان جایی واقع شده است که سال ها پیش محل تردد امیران و حاکمان دوران زندیه بوده و تنها شاهان و وزرا حق تردد در آن را داشته اند. در واقع عمارت کلاه فرنگی که در باغ نظر شیراز واقع شده است، از سال 1315 به عنوان موزه پارس نامگذاری شد و عموم مردم هم توفیق یافتند تا از این بنای زیبا بازدید نمایند. گفتنی است موزه پارس شیراز قدیمی ترین موزه شیراز می باشد که دربردارنده اشیای بسیار قدیمی و نقاشی های اصیل ایرانی و ... می باشد.
از لحاظ موقعیت مکانی موزه پارس شیراز بر خطی قرار گرفته که یک طرف آن مجموعه زندیه یعنی بازار وکیل، حمام وکیل و مسجد وکیل می باشد و طرف دیگر خط ، ارگ کریم خانی قرار گرفته است. خیابانی که موزه پارس شیراز و مجموعه زندیه را از ارگ کریم خانی جدا می کند، یکی از خیابان های معروف شیراز به نام خیابان کریم خان زند می باشد.
معماری فضای بیرونی موزه پارس شیراز
وارد باغ نظر که می شوید، راهرویی از درختان شما را به سمت موزه پارس شیراز هدایت می کنند. درختانی که بسیاری از آنها توسط سازمان حفاظت آثار باستانی به عنوان «درختان کهن» ثبت شده اند.
راه را که ادامه می دهید به عمارت کلاه فرنگی می رسید، که همان موزه پارس شیراز می باشد. ساختمانی 8 ضلعی که در دو طرف آن دو حوض با معماری کهن ایرانی قرار دارد. بر لبه یا کناره های این حوض ها همیشه گلدان هایی زیبا قرار گرفته اند که به چشم نوازی محیط می افزایند.
به عمارت اصلی یا همان موزه پارس شیراز که نگاه می کنید، متوجه ارتفاع آن از سطح زمین می شود. در واقع موزه پارس شیراز بر سکویی ساخته شده است که تقریبا 1.5 متر ارتفاع دارد. همچنین خود عمارت موزه پارس شیراز نیز ارتفاعی نزدیکی به 15 متر دارد که تا سقف شیروانی می رسد.
موزه پارس شیراز دارای 4 ورودی می باشد که بر 8 ضلع آن قرار گرفته اند.
همانطور که در تصاویر مشاهده می فرمایید، موزه پارس شیراز بنایی آجر نماست که بر پوسته و جداره های آن نقوش و طرح های مختلفی کشیده شده اند.
یک طرف عمارت موزه پارس شیراز با انوع کاشی کاری ها و نگار گری ها نشانگر منظره شکار و شکارگاه می باشد و طرف دیگر صحنه بر تخت نشستن حضرت سلیمان را به تصویر و نقش کشیده است.
معماری فضای داخلی موزه پارس شیراز
وارد عمارت موزه پارس شیراز که می شوید، پا بر زمینی می گذارید که تماما سنگ فرش شده است و طنین گام های شما را به سقف بلند موزه پارس می رساند. تالار مرکزی موزه پارس شیراز دارای گنبدی بسیار زیباست که نشانگر تمام صنایع معماری ایرانی می باشد. در این مطلب می توانید 7 صنعت معماری ایرانی را با جزئیات بخوانید.
بر کف عمارت موزه پارس شیراز حوضی قرار گرفته که مانند الگوی هندسی خود عمارت به شکل 8 ضلعی ساخته شده و جنس آن از سنگ مرمر مرغوب می باشد.
عمارت موزه پارس شیراز داری 4 شاه نشین می باشد که میان هر دو شاه نشین یک اتاق زاویه دار قرار گرفته است.
بر طاق های موزه پارس شیراز شاهد نقش های گل و مرغ خواهید بود، که به نخوی می توان گفت جزو مشخصه های معماری ایرانی هستند. بر دیوارها هم نقاشی هایی زیبایی نقش بسته که به لطف سایه غریبی که در تالار و عمارت وجود دارد، وجهه ای رویایی به آنها می بخشد.
لازم به ذکر است موزه پارس شیراز، دو بار در دهه های 40 و 60 شمسی مورد تعمیر و مرمت و بازسازی قرار گرفت و علت آن هم بیشتر مربوط به آغا محمد خان قاجار می باشد که دستور تخریب نقاشی های این بنا را داده بود.
از عداوت شخصی او با کریم خان زند می توان به این واقعه اشاره کرد که کریم خان وصیت کرده بود او را در موزه پارس شیراز یا همان عمارت کلاه فرنگی دفن کنند. پس از اینکه وصیت او اجابت می شود، آغا محمد خان، قبر او را باز می کند و استخوان هایش را به محلی دیگر منتقل می کند، که البته مدتها بعد دوباره به همین عمارت عودت داده می شود.
چه چیزهایی در موزه پارس شیراز وجود دارد؟
قرآن های موزه پارس شیراز
یکی از چیزهایی که در موزه پارس شیراز شاهد آن خواهید بود، قرآن ها و نسخه های خطی و بسیار شگفت انگیز آن خواهد بود. از جمله قرآن هایی که در موزه پارس شیراز وجود دارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
قرآنی منسوب به خط امام علی (ع)، امام صادق، امام حسن و همچنین تعدادی از یاران پیامبر (ص).
دو قرآن دیگر هم در موزه پارس شیراز نگهداری می شود که یکی از آنها را عثمان خلیفه سوم مسلمین نوشته است و جالب آن که چند قطره از خون وی که هنگام کشته شدنش بر این قرآن ریخته شده، همچنان قابل مشاهده است.
قرآن دیگر که معروف به قرآن هفده من می باشد و در گذشته در اتاقک بالای دروازه قرآن شیراز نگهداری می شده، امروزه در موزه پارس شیراز قرار دارد. این قرآن متعلق به اوایل سده نهم هجری قمری می باشد.
جالب است بدانید یک مجموعه 30 جلدی هم از قرآن در موزه پارس شیراز وجود دارد که در قرن 8 هجری قمری به دستور خاتون و در زمان سلطنت شاه ابواسحاق اینجو به وسیله شخصی به نام یحیی الجمالی الصوفی نوشته شده است.
دیگر دیدنی های موزه پارس شیراز
مابقی چیزهایی که در موزه پارس شیراز می توانید مشاهده بفرمایید، شامل موارد زیر می باشد:
ظرف های قدیمی و عتیقه، شمشیر، اشیای لاکی و قاب های آینه که متعلق به کریم خان زند بوده اند، قلمدان ها و سکه های دوره زندیه و تعداد زیادی نقاشی و تابلوی بسیار فوق العاده که متعلق به نقاشان ایرانی قرن های دهم، یازدهم و سیزدهم هجری می باشند.
یکی از این نقاشی ها، تصویر کریم خان زند می باشد که او را در حال قلیان کشیدن نشان می دهد.
یکی دیگر از اشیای جذاب در موزه پارس شیراز، قباله های ازدواج متعلق به قرن یازدهم و دوازدهم می باشد که یکی از مشهور ترین آنها قباله ازدواج مستوفی الممالک می باشد.
پس از بازدید موزه پارس شیراز به کجا برویم؟
اگر به باغ نظر شیراز رفتید و به موزه پارس سر زدید و پس از ساعت ها چرخ زدن در تاریخ، خواستید کمی خستگی تان را از تن به در کنید، باید به شما این خبر خوش را بدهیم که در نزدیکی یکی از جذاب ترین نقاط گردشگری شیراز هستید.
پشت ارگ کریمخانی که نزدیکی موزه پارس شیراز قرار دارد، بهترین فالوده فروشی شیراز یعنی فالوده فروشی شکر ریز و کمی آن طرف تر بهترین بستنی فروشی شیراز یعنی بابا بستنی واقع شده اند که در این دو جا، می توانید بهترین بستنی و فالوده کل شیراز و حتی کشور را میل بفرمایید و غبار تاریخ که از موزه پارس بر تن تان نشسته را بزدایید.
چگونه به موزه پارس شیراز برویم؟
از ایستگاه مترو زندیه تا موزه پارس شیراز نیز، تنها 7 دقیقه پیاده راه است.
آدرس موزه پارس شیراز
ساعت کار موزه پارس شیراز
نظر شما چیست؟
نظر شما درباره موزه پارس شیراز چیست؟